Gyorskérdés

On-line előadás akkor a legjobb ha
 

On-line Bankkártyás fizetést az
Onlinepay joomla - virtuemart komponens CIB vagy OTP bankos fizetéshez
komponense biztosítja

 

Ha tetszik szolgáltatásunk itt lájkolhat :)

Give Us a

JoomlaPortal.hu QR-kód

qr-kod-joomlaportal.hu

Megjelent a Joomla 1.6 első béta változata E-mail
JP-Bookmark
A joomla közösség bejelentette, hogy kiadásra került a Joomla! 1.6.0 Beta [Hope] (Remény) verziója. Ez egy nagy előrelépés a sok kiadott pre alfa kód után. Habár a Joomla 1.5 is sok béta változatot élt meg, remélhetőleg a Joomla 1.6 stabil változatához nem kell oly sokat várni. Ebben az írásunkban a JoomlaPortal.hu tárhelyére telepítettük a Béta [Hope] verziót és leírjuk tapasztalatainkat.


Az 1.6 nyilvánvalóan stabil változatáig nem lesz magyarul elérhető tehát a nyelv az Angol ( lehet választani az amerikai vagy hivatalos angol között). Továbbra is GPLv2 licencet kell elfogadnunk a telepítés folytatásaként. A GPL Licencet az angolul nem értők számára az FSF.hu Alapítvány lefordította és megtalálható a http://www.gnu.hu/gpl.html oldalon.
A telepítés végén szintén arra figyelmeztet a telepítő, hogy távolítsuk el az 'installation' könyvtárat, de eltávolítás nélkül is simán behozza a Főoldalt és az Adminisztratív felületet is a böngésző. A biztonság kedvéért meg megszokásból is mi azért töröltük.

Kezdjük el az adminisztrációt.
Global
- Default editor: A TinyMCE maradt alapértelmezésként, de egy új? a CodeMirror is feltünt (szinezett html kód, paramétereinél még a sorok számának kijelzése is beállítható -> nem WYSIWYG)
- SEO: alapértelmezés a Keresőbarát URL-ek bekapcsolása Apache mod_rewrite viszont helyesen inaktív (nem mindenki apache-ot használ, nagyon jó kis webszerver az nginx és a lighttpd is)
- Unicode Aliases: ez egy olyan újítás, hogy a korábban megszokott vagylagos cím immár nem csak ékezet nélküli lehet hanem rendesen ékezetes is továbbá a kis és nagybetűk is lekezelésre kerültek. Kereső optimalizálás szempontjából van jelentősége. Jelenleg nem biztos hogy javasolt a használata mivel egyes nagyobb oldalak pl. digg.com nem igazán szereti az ékezetes URL-eket. Ha már itt tartunk akkor azt megjegyeznénk, hogy az ő-t meg ű-t következetesen oe-nek illetve ue-nek veszi be a vagylagos címbe, de véleményünk szerint ezt célszerű lenne javítani, mert lehet hogy az lenne a szabályos, de az olvasáskor már fárasztó és több kárt okoz vele mintha o-nak vagy u-nak írná.
- Content Rights: rights meta tag-et ezzel a szöveggel írja be a fejlécbe.

A Global Configurationból jónéhány beállítási lehetőség átkerült az egyes komponensek Saját Paramétereihez ilyenek pl.:
joomla1.6-media-manager-beallitasok - Média kezelő átkerült a Tartalom menüpontba és a beállításai is onnan érhetőek el.

joomla1.6-user-beallitasok - Webhelyek menüpontból kikerült és saját főmenüpontot kapott a Users (Felhasználók) kezelése, hiszen a Joomla 1.6 verzió nagy áttörése a felhasználók kiterjesztett és teljesen átalakított változatának használata. Egyedi felhasználói tipúsok definiálása. Ennek megfelelően a Users (Felhasználók) menüpontban a User Manager paraméterei között tudjuk beállítani a felhasználók alapértelmezett dolgait. ( Regisztrációk engedélyezése, aktiválási folyamatának menete, mi legyen az újonnan regisztrált felhasználók besorolása)

Folyt. köv.:


 
...::: :::...
  JoomlaPortal.hu - egyszerűen nagyszerű JoomlaTárhely  Kövessen a twitteren - JoomlaPortal.hu - egyszerűen nagyszerű JoomlaTárhely 

Copyright © 2022 * 2 GB -os Joomla tárhely nettó 6000 Ft /év áron, azonnal használó Joomla. *. Minden jog fenntartva.